Wedstrijdzwemmen

Zwemspullen

Bij de zwemtrainingen wordt gebruik gemaakt van diverse materialen om met name techniek te kunnen oefenen. Hieronder een overzicht van wat er gebruikt wordt en waarom. Ook een paar tips voor de aanschaf.

Zwemmateriaal

Badkleding

Het meest voor de hand liggende attribuut bij het zwemmen is natuurlijk de zwembroek en het badpak. Tegenwoordig zijn er beperkingen aan beide.

De zwembroek moet onder de navel zitten en moet boven de knieën blijven. Het badpak moet de schouders bloot laten, mag geen rits hebben (polobadpakken mogen dus niet) en ook hier moeten pijpjes boven de knie blijven.

Ook mag je niet meer dan één badpak of zwembroek dragen. Aan het materiaal worden eisen gesteld, waarbij er ook FINA goedgekeurde pakken zijn. Voor een lijst van deze pakken kun je hier klikken.

Zwembril

Bij het zwemmen is het altijd goed om een brilletje te gebruiken. Simpelweg omdat je het dan onder water beter ziet! Een goede passende bril druk je op ogen en dan moet de bril blijven zitten zonder het elastiek te gebruiken. In veel winkels kun je wedstrijdbrilletjes kopen, duikbrillen zijn echter ongeschikt. Zwembrilletjes zijn ook op sterkte te verkrijgen.

Badmuts

Als je haren wat lang zijn, dan kan dat behoorlijk irriteren. Daarom zwemmen de meeste zwemmers met een badmuts. Voor de zeer goede zwemmers scheelt een badmuts ongeveer 0,07 seconden per 25 meter.

Plankjes

Als we ons willen concentreren op de beenslag dan gebruiken we plankjes om dit te kunnen oefenen. Hieronder een aantal afbeeldingen. Voor de oefeningen maakt de vorm van de onderdelen niet uit.

Zoomers

Zoomers of training fins of gewoon flippers. Als we armen willen oefenen dan is het vaak erg prettig om met de benen wat meer snelheid te kunnen maken. Hiervoor gebruiken we korte flippers. Lange flippers zijn zeker voor de jongere zwemmers meer belastend en dan missen we de essentie van de oefening. Voor de junioren en ouder versterkt het de kuitspieren.

Pullbuoys

De pullbuoy’s gebruiken we als we alleen op onze armen willen trainen.

Drinken

Ruim voor, maar ook tijdens de training is het van belang om goed te drinken. Het kan voor alle leeftijden geen kwaad om vóór je naar het zwembad gaat goed te drinken en tijdens de training een bidon op de kant hebben staan om hier ook nog wat uit te drinken. Hierdoor is de kans op pijn in de zij en kramp veel kleiner.

Overhead of front snorkel

Voor zwemmers die in de junioren groep zwemmen is aan te raden om een overhead snorkel te gebruiken tijdens de trainingen. 

Zwemboei

Voor zwemmers die in de junioren groep zwemmen is aan te raden om een overhead snorkel te gebruiken tijdens de trainingen. 

Clubkleding

Let wel: de badpakken op de website hebben een ritssluiting en zijn daarom niet toegestaan voor zijn voor wedstrijdzwemmers. 

Vereniging voor jong en oud, recreatie en eredivisie.

Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor de
ZPB H&L Productions nieuwsbrief.
Zo blijf je op de hoogte!

Adres

Inge de Bruijn Zwembad
Hamburg 200
2993 LG, Barendrecht

Route planner