In het zwemseizoen 2022-2023 doet ZPB H&L Productions weer aan diverse wedstrijden mee en organiseert zelf ook een aantal evenementen:
KNZB Zwemcompetitie
De KNZB Zwemcompetitie is een landelijke competitie die door de KNZB wordt georganiseerd. De doelstelling is dat alle zwemverenigingen die bij de KNZB zijn aangesloten kunnen deelnemen aan deze competitie zodat zij zich als team kunnen meten met andere verenigingen van min of meer gelijke sterkte. Op ieder onderdeel proberen we met twee zwemmers uit te komen. Dat kan betekenen dat zwemmers niet altijd in hun eigen leeftijdsklasse zwemmen. Binnen de reglementen is het mogelijk om bijvoorbeeld een junior bij de senioren mee te laten doen. We gaan hier spaarzaam mee om, maar het kan gebeuren dat je als junior tussen de senioren zwemt (en dan nog verrassend goed meedoet!). Vanaf de junioren leeftijd worden de snelste tijden omgezet naar punten voor de ranglijsten. Per wedstrijd kan een zwemmer maar in één categorie punten pakken. Per onderdeel, behalve de estafettes, zijn er medailles voor de nummers 1, 2 en 3. In het seizoen 2022-2023 zwemmen wij in de regio-B-klasse. Voor meer informatie en de tussenstanden, klik hier.
Bij de nationale zwemcompetitie zwem je voor je vereniging en wordt er ook verwacht dat we met een zo groot mogelijke ploeg aanwezig zijn.
Regio West-Competitie
Door de KNZB is Nederland opgedeeld in regio’s. Onze regio (Regio West) heeft een eigen competitie opgezet tussen de verenigingen onderling. Dit is een competitie voor de punten. Op dezelfde manier als de verenigingscompetitie wordt over 5 wedstrijden bepaald wie er de sterkste is. Deze competitie is niet landelijk maar wordt gezwommen in de eigen regio.
Voor meer informatie en tussenstanden klik hier.
Junioren, Jeugd, Senioren Wedstrijden
De junioren zwemmen de zwaardere races zoals de 200 vrij, school, vlinder, rug en wisselslag. Het KNZB Junioren*Jeugd*Senioren-circuit is komen te vervallen. Met vier verenigingen organiseren we dit seizoen een tweetal onderlinge wedstrijden voor deze leeftijdscategorie waarbij dergelijke afstanden ook worden geprogrammeerd.
Bij deze wedstrijden zijn er per onderdeel, behalve de estafettes, medailles te verdienen. Op deze wedstrijden kan iedereen meedoen. Je wordt aangeschreven voor alle afstanden waarop je mag zwemmen, waaruit je dan een keuze van 3 afstanden maakt.
Lange Afstand Circuit (LAC)
Het KNZB Lange Afstand Circuit is in het leven geroepen om het oefenen en zwemmen van langere afstanden in de breedte te stimuleren. Voor verenigingen is het de manier om op eenvoudige wijze veel zwemmers de langere afstanden te laten oefenen. Afstanden die gezwommen worden starten bij 100 meter wisselslag voor de minioren tot 2.000 meter vrije slag voor senioren. Het LAC wordt op vier zondagen per seizoen gezwommen.
Limietwedstrijden
Veel zwemverenigingen organiseren limietwedstrijden. Doel van deze wedstrijden is om zwemmers een extra kans te geven om goede tijden te zwemmen en zich daarmee te kwalificeren voor bijvoorbeeld het NJK of NK. ZPB H&L Productions organiseert zelf geen limietwedstrijden, maar ZPB-zwemmers kunnen meedoen aan de limietwedstrijden die andere zwemverenigingen organiseren. De kosten zijn voor rekening van de zwemmer zelf en wanneer officials geleverd moeten worden, zullen de zwemmers dat zelf moeten regelen.
Als je wilt meedoen aan een limietwedstrijd, dan kun je hiervoor een verzoek indienen bij het Wedstrijdsecretariaat. Vanuit ZPB H&L Productions is er geen begeleiding voor deze wedstrijden.
Als je een limietwedstrijd wilt zwemmen zorg dat je dit ruim op tijd aangeeft bij het wedstrijdsecretariaat zodat zij ook de tijd hebben om je nog in te schrijven.
Finales en kampioenschappen
Voor de betere zwemmers, en die zijn er volop bij ZPB H&L Productions, zijn er ieder jaar finales en kampioenschappen. Vanuit de regio zijn er regionale kampioenschappen voor de snelste zwemmers. Daarnaast zijn er de landelijke kampioenschappen: voor de jongste zwemmers is er de Jaargangfinale, voor de junioren is er de NJK en voor de jeugd en senioren is er de ONK.
Evenementen en andere wedstrijden
Helemaal aan het eind van het seizoen organiseert PCG een wedstrijd in het 50 meter buitenbad van de Doetse Kom in Giessenburg. Net als alle andere jaren beginnen we lekker vroeg om 8:30 uur en hopen we op mooi weer (alhoewel het met regen ook altijd gezellig is!)
Masterwedstrijden
Voor de oudere zwemmers binnen ZPB is er de mogelijkheid om aan specifieke master-wedstrijden deel te nemen (20+). Mocht je hieraan deel willen nemen, laat dan aan het wedstrijdsecretariaat weten aan welke wedstrijden en/of competities zodat we je in kunnen schrijven. Het inschrijfgeld voor deze wedstrijden wordt niet door ZPB H&L Productions betaald.
Twee keer per jaar is er voor de masters het ONMK (Open Nederlandse Master Kampioenschap)
Open Water Wedstrijden
Tenslotte is er nog de gelegenheid om in de zomer aan open water wedstrijden deel te nemen. Hierbij worden wedstrijden vanaf 250 meter in open water als kanalen, rivieren en plassen gezwommen. Voor deze wedstrijden kun je jezelf inschrijven via OLOWIS (Online Open Water Inschrijf Systeem). Het inschrijfgeld voor deze wedstrijden wordt niet door ZPB-H&L betaald, maar dien je zelf te voldoen als je naar de wedstrijd toegaat.
Wedstrijden in onze regio; Binnenmaas in Mijnsherenland, De Waal in Heerjansdam, iets verder weg wedstrijden in Wilheminadorp, kanaal door Walcheren enz. deze wedstrijden zijn te vinden op https://www.knzb.nl/vereniging__wedstrijdsport/wedstrijdsport/webkalender/?discipline=owz
Bij voldoende animo is het mogelijk een aantal open water trainingen te organiseren, aanmelden bij het wedstrijd secretariaat.
Challenges
Vanaf het seizoen 2019-2020 worden de competities aangevuld met zogenaamde challenges.
Benen challenge
bij de “benen challenge” wordt er gestart vanuit het water, met één hand aan de kant. In de andere hand heeft de zwemmer/zwemster de plank vast. Op het startsignaal zal er zo snel mogelijk de betreffende afstand worden afgelegd. Gedurende de gehele race dient de zwemmer/zwemster het plankje met beide handen vast te houden; bij het keerpunt dient de muur met tenminste één lichaamsdeel aangeraakt te worden.
Vlinderslag benen
bij de “vlinder benen onder water challenge” wordt er gestart vanaf de startblokken. Sporters zwemmen 25m benen (keuze), waarbij 10 of 15m vlinderslag benen onder water wordt gedaan. Kamprechters controleren of de sporters voorbij de 10 (minioren 4 en jonger) of 15m (oudere leeftijden) boven water komen.
Vrije slag met koprol
De 25m vrije slag met koprol is bedoeld om het maken van koprollen verder te verbeteren. Tenminste op twee posities, gemarkeerd met pionnen aan de zijkant van het bad, wordt een koprol voorover gemaakt, waarna de 25m verder wordt afgelegd in vrije slag.
Rugslag start
Het onderdeel “rugslag start” bestaat uit een 25m rugslag, uiteraard met start vanuit het water. Het doel van deze challenges is om in ieder geval voorbij de 5m rugslagvlaggen boven water te komen. Kamprechters nemen plaats op de 5m lijn om dit te controleren.
Indien een Challenge niet ‘behaald’ is dan wordt dit ook opgenomen in het proces-verbaal als extra opmerking bij het wedstrijdresultaat. Dit is geen diskwalificatie. De gemaakte tijd blijft meetellen in het wedstrijdresultaat.
Meld je hieronder aan voor de
ZPB H&L Productions nieuwsbrief.
Zo blijf je op de hoogte!
Inge de Bruijn Zwembad
Hamburg 200
2993 LG, Barendrecht
Route planner