Wedstrijdzwemmen

Voor het eerst naar een wedstrijd

Uitgangspunt: Alle zwemslagen beheersen
Wanneer uw kind alle zwemslagen (inclusief starts en keerpunten) beheerst besluit de trainer een KNZB-startnummer voor uw kind aan te vragen. Het eerste dat uw kind daarvan merkt is dat via de mail een zogenaamde AANSCHRIJVING wordt verstuurd. Op deze aanschrijving staat belangrijke informatie over de wedstrijd. Voor uw kind is het belangrijk om te weten welke afstanden en slagen gezwommen moeten worden. De overige informatie is belangrijk voor u als ouder.

De aanschrijving
Op de aanschrijving staat wanneer en waar de wedstrijd is. De bij het kopje ‘Verzamelen’ vermelde tijd geeft aan wanneer uw kind bij het zwembad wordt verwacht. Uw kind moet zich zelf melden bij de ‘Ploegleiders’.

Afmelden
Is uw kind verhinderd dient u dit tijdig, liefst zo snel mogelijk, te melden (Afschrijven). Nadere informatie over het afschrijven vindt U op de aanschrijving.

Op de wedstrijdlocatie
Wanneer de kinderen zich bij de ploegleiding hebben gemeld gaan zij zich verkleden en naar het bad. U kunt plaats nemen op de tribune. Meestal wordt door de organisatie een programma verkocht. Daarop kunt u lezen wanneer uw kind aan de beurt is (welk programmanummer en serie), wie de andere zwemmers zijn en welke persoonlijk records zij in de boeken hebben staan. In de meeste baden kunt u voor u zelf ook iets te drinken kopen.

Inzwemmen
De zwemmers krijgen meestal 30 minuten de tijd om ‘in te zwemmen’. Vlak voor het tijdstip van aanvang wordt de zwemmers gevraagd het water te verlaten. De ‘speaker’ introduceert de deelnemende verenigingen en scheidsrechters.

Voorstart
Ruim voor het programma-onderdeel waar uw kind op moet uitkomen brengt de ploegleiding de zwemmers naar de ‘voorstart’. Daar moeten de zwemmers wachten op het moment dat de speaker het betreffende programma-onderdeel aankondigt en de namen van de zwemmers en bijbehorende baannummer noemt. Op dat moment krijgt uw kind een briefje dat door hem/haar aan de scheidsrechter, die de tijdsregistratie bij de bijbehorende baan doet, moet worden gegeven.

Vanaf dat moment kan uw kind zich volledig concentreren op de wedstrijd. De startprocedure heeft uw kind tijdens de training geleerd, maar zal er nog een beetje onwennig tegenover staan.

U kunt er op vertrouwen dat de ploegleiding hier ook aandacht aan besteed. Na de finish blijven de zwemmers in hun baan tot de laatste zwemmer is aangekomen. Dan wordt een signaal gegeven dat aangeeft dat alle zwemmers het water mogen verlaten. Uw kind kan nog even zijn/haar tijd vragen aan de scheidrechter en dan is het tijd om te ontspannen en met u te praten.

Ontspannen tussen de wedstrijden
Het is belangrijk dat de zwemmers tussen de wedstrijden door goed ontspannen en drinken (en een klein beetje eten/snoepen). De ploegleiding stelt het op prijs wanneer u ook aandacht voor het drinken en eten van uw zwemmer heeft.

Samen uit, samen thuis
Het is gebruikelijk dat de zwemmers tot en met de laatste wedstrijd (vaak een estafette) bij het zwembad blijven en hun zwemmaatjes aanmoedigen. Na het omkleden en de prijsuitreiking wordt er teruggereisd.

Persoonlijke records
De kans is groot dat uw kind geen medaille heeft gewonnen, maar de kans is des te groter dat er wel een PR (persoonlijk record) is gezwommen.  Voor de ploegleiding is de PR vele malen belangrijker.

De ploegleiding zal bijzonderheden over de wedstrijd bespreken met uw kind en waar nodig daar aandacht voor vragen bij de trainers.

Vereniging voor jong en oud, recreatie en eredivisie.

Nieuwsbrief

Meld je hieronder aan voor de
ZPB H&L Productions nieuwsbrief.
Zo blijf je op de hoogte!

Adres

Inge de Bruijn Zwembad
Hamburg 200
2993 LG, Barendrecht

Route planner